VVD bezoekt Voedselbos Blesdijkerheide

0
2180

Op 12 juni 2021 brachten VVD-gemeenteraadsleden Aukje Kroondijk en Richard Bos een bezoek aan het voedselbos Blesdijkerheide. Een mooi ondernemersinitiatief van Stellingwerver René Kremers.

Kremers zijn missie is om een gezond, biodivers en natuurinclusief landschap te maken van een kaal en dood naaldbos, door dit te transformeren naar een gezond voedselbos. Bedrijven en inwoners kunnen hier aan bijdragen en meewerken in het voedselbos. Dit kan door een zogenaamde pixel (vlak van 1,5 x 1,5 meter) te pachten om zo mee te investeren in een toekomst met gezond voedsel, geteeld in een gezonde omgeving met een gezond en duurzaam verdienmodel voor de (voedselbos)boer.

In het bos zijn inmiddels pixels verpacht aan ondernemers die kruiden kweken, maar ook bijvoorbeeld aan restauranthouder Jan Smink uit Wolvega die in het bos op gezonde en natuurvriendelijke wijze producten kweekt die en die verwerkt in zijn gerechten. In het bos vinden we pixels met onder meer lupine, bosbessen, vlierbessen, kamille, krenten, meidoorn en lavendel.

Het voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel om voedsel te produceren. Daarvoor moet eerst de bodemdiversiteit bevorderd worden, zodat er een rijk bodemleven ontstaat waarop bomen, bloemen en planten goed kunnen groeien. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden in het voedselbos niet gebruikt. Het is ‘’bos-boeren’’ met de natuur mee en op basis van de natuur, dus maximale biodiversiteit en gebruik maken van natuurlijke bestrijding door middel van natuurlijke vijanden die een plek krijgen in het bos.

Als het project een succes wordt, hoopt Kremers het areaal nog uit te kunnen breiden van 1 hectare nu naar 2 of 3 hectare. De VVD heeft aan Kremers haar complimenten uitgesproken voor het moderne en duurzame ondernemerschap en wenst hem veel succes met het op- en uitbouwen van het voedselbos.

Op de foto VVD’er Aukje Kroondijk en René Kremers, middenin het voedselbos, waar de eerste aanplant en zaaibedden worden bekeken.